GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

MENNYIBEN TANULHATÓ TUDOMÁNY A DEVIZAKERESKEDÉS?

A közhiedelemmel ellentétben a devizakereskedés szinte teljes mértékben megtanulható, mint bármilyen más szakma. A szerencsének, vagy delejes megérzéseknek ebben a műfajban semmilyen szerepük nincs.

A kereskedés magas szintű műveléséhez szükség van a technikai, és a fundamentális elemzések elkészítésének elsajátítására, és ezek együttes, következetes, fegyelmezett alkalmazására. A pszichológiai része csak bizonyos szintig tanítható. Nincs olyan szoftver, ami alkalmas lenne az élő kereskedés közben kialakult stressz modellezésére. Mégis, ha valaki elsajátítja az általunk összeállított tananyagot, sehol le nem jegyzett trükköket és praktikákat, amelyek évtizedes tapasztalatunkból fejlődtek ki, biztosan állítjuk, annak előbb-utóbb menni fog a kereskedés.

Ismeretségi körünkben többen, eredetileg különböző szakmákkal rendelkező és teljesen más irányú tevékenységet folytató emberek, lettek sikeresek a devizakereskedésben. Közös nevezőjük az volt, hogy nem sajnálták az idejüket arra, hogy megtanulják a szakmát és volt türelmük kivárni, amíg tudásuk termőre fordul. Talán a legjobb párhuzam a nyelvoktatás, hiszen ha valaki folyamatosan tanulja és gyakorolja az idegen nyelvet, akkor egyénileg különböző idő alatt és hatásfokkal, de előbb-utóbb használni is tudja.

MELYEK A KOCKÁZATI TÉNYEZŐK?

Sokan kérdezik tőlünk, nem kockázatos ez? Nem olyan, mint a rulett, a póker, vagy bármelyik szerencsejáték? Ha valaki becsületesen elsajátítja és gyakorolja a tananyagot, maradéktalanul végrehajtja az abban foglaltakat, a devizakereskedés nem kockázatosabb, mint bármelyik befektetés. Sőt kijelenthető, hogy sokkal kevésbé az, hiszen az embernek bármilyen más pénzügyi befektetéssel, vagy kereskedelmi tevékenységgel, szolgáltatással szemben kizárólag a saját kezében van a sorsa, mert a piac gigantikus méretéből adódóan mindig van eladó és vevő is, nem kell tartanunk attól, hogy a pozíciónk rajtunk marad.

A világháló elterjedésével napjainkban már a kisbefektetők is közvetlenül részt vehetnek a kereskedésben és egyre nagyobb hatást gyakorolnak a devizapiaci folyamatokra. A számítógépek és a szoftverek fejlődésével ma már grafikusan is kiválóan megjeleníthetőek, akár különböző idősíkokra vetítve is, azok a matematikai összefüggések, amelyek meghatározóak a piac működése szempontjából. Ezek adják a technikai elemzés alapját, amelynek a piac kiszélesedése miatt egyre nagyobb szerepe van az árfolyamok alakulása tekintetében.

Természetesen a különböző piaci információkra épülő fundamentális elemzés szerepe is lényeges, de korántsem annyira meghatározó, mint korábban volt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelentős forgalmat lebonyolító devizapárok esetében ma már valóban csak a vakszerencsében bízva lehet kizárólag, akár még holtbiztosnak tűnő, megbízható forrásból származó piaci információk alapján kereskedni. A technikai és fundamentális elemzés tehát bárki számára elsajátítható, az igazi kockázat ezek megfelelő idejű alkalmazásában rejlik.

El kell felejteni a megérzéseket, a csodavárást, a devizakereskedés ugyanúgy működik, mint bármelyik üzlet, vagy vállalkozás. Ha stabilan, biztos tudásra épül, akkor kis lépésekben biztos hasznot hoz. Ha az ember türelmetlen, mohó és nincs önfegyelme végigjárni a tanulás és az ezzel együtt járó tapasztalás néha időigényes és rögös útját, akkor könnyen szembesül ennek következményeivel. Veszteség még a legtapasztaltabb kereskedőknél is keletkezik, csak nem mindegy, hogy mennyi. Ezt érdemes előre bekalkulálni, különösen lélektanilag felkészülni ennek a gyors feldolgozására. Ahogy mottónkban is idéztük a nagy klasszikust:

MELYEK A SZÜKSÉGES ELŐTANULMÁNYOK?

Nem szükségesek előzetes gazdasági, tőzsdei előtanulmányok, csak ráfordított idő, szorgalom, akaraterő, önfegyelem és alapszintű felhasználói számítógépes ismeretek.

MENNYI IDŐT KELL A TANULÁSRA FORDÍTANI?

A piaci kereskedési napokon legalább egy-két órát érdemes foglalkozni a tananyaggal, a piac megfigyelésével, illetve próbakereskedéssel. A nyelvtanulás példájából kiindulva nagyjából három-négy hónap alatt lehet eljutni az alapfokú tudásszintre. Ekkor érdemes elgondolkodni az éles kereskedői számla megnyitásán. Természetesen ez csak egy viszonyítási időszak, ettől egyénenként el lehet térni, de sietni semmiképpen sem érdemes, ez nem az esztelen kockáztatás, hanem a biztos és stabil hosszú távú nyereség műfaja. Ha eddig valaki nem tanulta meg, az itt biztos rájön, hogy az idő pénz.

MIRE VAN SZÜKSÉG AZ ÉLES KERESKEDÉSHEZ?

Leginkább stabil és 80-90 százalékos kötésbiztonságot jelentő, havi legalább 50-60 százalékot hozó próbakereskedési előéletre, kiegyensúlyozottságra, egy megbízható számítógépre, stabil internet kapcsolatra, tudásra, önfegyelemre, időre és egy pénzügyi szolgáltatóra, amelynek a platformján a kereskedést lehet folytatni. Ezen kívül természetesen szükség van minimális alaptőkére. Érdemes 1000 euróval kezdeni, és havonta, vagy kéthavonta a kereskedés sikerétől függően emelni a tétet.

MILYEN ELŐNYÖKET KÍNÁL A DEVIZAKERESKEDÉS?

Az embernek bármilyen más pénzügyi befektetéssel, vagy kereskedelmi tevékenységgel, szolgáltatással szemben kizárólag a saját kezében van a sorsa, mert a piac gigantikus méretéből adódóan mindig van eladó és vevő is, nem kell tartanunk attól, hogy a pozíciónk rajtunk marad. Ennek következtében nem függ a sorsunk másoktól, hiszen egy olyan hatalmas méretű horgásztó van előttünk, amelyben hemzsegnek a halak, csak a megfelelő eszközt kell a kezünkben tartani, és ki kell várni az alkalmas időt a kifogásukhoz.

Amennyiben jól végezzük a munkánkat, megteremtjük magunk számára a valódi anyagi biztonságot, ami nem különböző, általunk nem befolyásolható, egyre inkább kiszámíthatatlan társadalmi, piaci, vagy emberi tényezőktől függ, hanem csak saját magunktól. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy saját magunk osztjuk be az időnket, és azt csinálhatjuk, amihez kedvünk van. Úgy élhetünk, ahogyan szeretnénk, és az álmainknak nem szabnak határt a szűkös anyagi, vagy időkeretek.

MI HÁTRÁLTATHAT A SIKERES DEVIZAKERESKEDÉSBEN?

Ha valaki lusta és türelmetlen, mohó és nem szabálykövető… Nos, az sok jóra ne számítson a devizakereskedés tekintetében. Átmeneti, látszateredményeket esetleg lehet produkálni, de nagyobb a valószínűsége a rövid idő alatt bekövetkező bukásnak.

Sajnos előfordulhatnak jól felkészült kereskedők életében is veszteségek, ám ezek kizárólag az adott személy egyensúlyának valamilyen irányú megbomlásából, a józan ítélőképesség hatásfokának csökkenéséből adódik. Ezért a legfontosabb szabály minden kereskedőnek, kezdőnek, haladónak és profinak egyaránt, hogy csak mentálisan felkészülten kereskedjen, bármilyen tényező kimozdította az egyensúlyából, akkor inkább tartsa távol magát a piactól, mert az elvárja azt a tiszteletet, hogy a horgász felkészülten álljon a horgászbot mellé...